En helt ny sti fører ud i det skønne naturområde Skånemosen ved Haastrup. Kommunen har lagt planker ud på de fugtigste steder, og til foråret kommer der skilte op. Herude samler vi urter til dagens kulinariske højdepunkt: "thai-mad i felten".
Copy link address
Palle Søby pse@fyens.dk
Annonce
Del med andre:
Copy link address
-
Det her lugter da ret meget af vandreruterne gennem de store nationalparker i fx Norge og Sverige. Men det er altså "blot" den nye 2,5 kilometer lange sti ind i Skånemosen, hvor kommunen har lagt planker ud på de fugtigste steder. Foto: Palle Søby -
Undervejs finder vi de ingredienser, der skal i thai-retten. For eksempel judasører, der er bløde og lækre og perfekte til thai-mad. Foto: Palle Søby -
Her er, hvad Emil havde med hjemmefra: Lime, kokosmælk, karrypasta og nudler. Foto: Palle Søby -
Og her er de urter, vi fandt i Skånemosen: Øverst fra venstre mælkebøtter, brændenælder, brombærblade og nederst fra venstre lancetbladet vejbred, friske birkeskud og judasører. Foto: Palle Søby -
Værsgo! Så er der serveret - med friske granduske som pynt. Foto: Palle Søby -
Her har kommunen ryddet træer og buske, så der kan bygges shelters. Foto: Palle Søby -
Og en pæn knivspids karrypasta efter smag. Foto: Palle Søby -
To-tre pæne knivspidse kokosmælk hældes i retten. Foto: Palle Søby -
Så var der alligevel et farligt dyr: En fæl skovflåt på strået her. Foto: Palle Søby -
Ikke mange kender denne vej ud i Skånemosen, men det kommer de forhåbentlig til, ikke mindst når der komme skilte op til foråret. Der skal også hønsetråd på plankerne, så man står bedre fast i vådt vejr. Foto: Palle Søby -
Mækebøtter er bestemt ikke Fandens værk, når man skal lave thai-mad i Skånemosen. Foto: Palle Søby -
Birketræet er "livets træ" og har utallige anvendelsesmuligheder, fortæller Emil. Foto: Palle Søby -
På vejen gennem Skånemosen finder vi alle de urter, der skal i thai-retten. Foto: Palle Søby -
Det giver et ekstra pift at gå på plankerne hen over de fugtige områder. Foto: Palle Søby -
Friske birkeskud er et lækkert "krydderi" til retten og kan også fint spises, som de er. Foto: Palle Søby -
Stenter fører over hegnene i Skånemosen. Foto: Palle Søby -
Birkebark kan fint bruges som optændingsmiddel. Foto: Palle Søby -
Der er fugtigt i Skånemosen på denne årstid, og man kan jo ikke lægge planker ud over det hele. Foto: Palle Søby -
Emil piller judasører ned fra hyldetræet. Foto: Palle Søby -
Man kan godt bruge de indtørrede judasører, så kan man bare bløde dem op. Foto: Palle Søby -
Turen ad den nye sti med planker er 2,5 kilometer og tager cirka tre kvarter. Den er tilgængelig for alle. Foto: Palle Søby -
Lancetbladet vejbred. Foto: Palle Søby -
Så let kan det gøres: Enkelt og velsmagende. Foto: Palle Søby -
Så er retten færdig, og Emil øser op. Foto: Palle Søby -
Retten simrer lystigt over Emils campingblus. Foto: Palle Søby -
Alle urterne findeles, inden de puttes i gryden med nudlerne. Foto: Palle Søby -
Enebærsnapsen fra sidste tur i Haastrup Bjerge har trukket længe og smager vidunderligt. Foto: Palle Søby