ugeavisen.png
ugeavisen.png
  • Søg
  • Menu
E-aviser og tillæg
E-aviser og tillæg

Etik og rettelser
Etik og rettelser

Du er her: Forside  -  Ugeavisen Faaborg  -  Jul hos Lars Pedersen: Småkagerne bages efter familieopskriften

Søg
Du er her: Forside  -  Ugeavisen Faaborg  -  På sporet af wienerbarnet Walter
Søg
Finn Djurslev besøgte blandt andet "Det Hvide Hus" her på Assensvej 4 lige ved siden af Aldi. Det var her, Walter Georg Gnedt opholdt sig godt tre måneder hos plantør Smidt fra juli til oktober 1920. Foto: Palle Søby
Finn Djurslev besøgte blandt andet "Det Hvide Hus" her på Assensvej 4 lige ved siden af Aldi. Det var her, Walter Georg Gnedt opholdt sig godt tre måneder hos plantør Smidt fra juli til oktober 1920. Foto: Palle Søby
For Ugeavisen.dk

På sporet af wienerbarnet Walter
DEL Af Palle Søby , pse@fyens.dk
25. september 2019 kl. 06:28

Det er 100 år siden, de første wienerbørn kom til landet efter 1. Verdenskrig. Det blev fejret i blandt andet København i sidste uge, og forleden tog Finn Djurslev fra Bagsværd en tur til Faaborg for at dykke ned i historien, der har bundet hans familie og en østrigsk familie sammen i fem generationer.

Faaborg: Finn Djurslev er ingeniør og bor i Bagsværd. Forleden kørte han i sin bil en tur til Faaborg for at gå på opdagelse i noget, der fik stor betydning for hans egen familie og en østrigsk familie gennem foreløbig fem generationer.

Men først skruer vi lige tiden omkring 100 år tilbage. Til dengang de første wienerbørn kom til Danmark for at rekreere, blive taget hånd om og få noget sund ernæring, idet mange wienerbørn led en krank skæbne efter de hårde år under 1. Verdenskrig.

Et af de op mod 30.000 østrigske børn, der kom til Danmark, hed Walter Georg Gnedt. At han havnede i Faaborg, var i sig selv et mindre mirakel, viser den grundige research, som Finn Djurslev har foretaget på blandt andet Rigsarkivet.

- Jeg fandt rejsebøger med hvert eneste tog, og hvad alle ungerne hed. Oprindelig stod der Sorø ud for Walter, men det var streget over, og så var der skrevet Faaborg i stedet, fortæller Finn Djurslev.

Derfor havnede Walter Georg Gnedt hos plantør Clavs Johannes Smidt på Sandegyde 44 i Faaborg.

- Ja, sådan hedder det ikke mere. Nu hedder det Assensvej 4, fortæller Finn Djurslev, da vi står foran "Det Hvide Hus" lige ved indkørslen til Aldi.

Det var her, plantør Smidt havde sin planteskole, og det var her, Walter kom til at bo og blive taget hånd om i de godt tre måneder, han var her - fra 8. juli til 15. oktober 1920.

Wienerbørn
  • Efter schweizisk forbillede blev der i årene 1919-1925 formidlet, organiseret og afviklet cirka 25.000 ophold for børn fra Wien, wienerbørn, i Danmark. Det skete på privat grundlag som en humanitær håndsrækning til fattige og sultne børn, præget af den alvorlige krise, som ramte Østrig og specielt Wien efter nederlaget i 1. Verdenskrig og opløsningen af det østrig-ungarske monarki.

    Efter ophold af 3-12 måneders varighed vendte børnene tilbage til Wien, solbrændte, velnærede, velklædte og raske. I nogle tilfælde havde børnene nærmest glemt deres tyske modersmål ved hjemkomsten, og mange beholdt deres danskkundskaber resten af livet, da båndene til Danmark blev opretholdt ved private gensidige besøg og ved danskundervisning i Wien.

    Også i årene efter 2. Verdenskrig kom der wienerbørn til Danmark, i alt cirka 14.000. Opholdene var dog kortere og anderledes organiseret, idet en del af dem fandt sted i feriekolonier.

Venner for livet

- Vi er en familie, der nu har holdt venskab med en østrigsk familie gennem fem generationer, og det hele starter her i Faaborg, hvor min familie stammer fra. Min mormor Else, der i 1920 var en lille pige, boede dengang på Kildetoften 59, kun to minutter fra plantør Smidts hus. Min mormors far, Hans Christian Jensen, altså min oldefar, arbejdede som kusk hos plantør Smidt. Derigennem kom min mormor til at lære Walter at kende, og de fik et meget tæt venskab, som holdt ved, også efter han rejste hjem til Østrig, fortæller Finn Djurslev.

- De to mennesker holdt en krog i hinanden. De blev ved med at skrive breve. For eksempel op mod Anden Verdenskrig, hvor Walter skrev, at "nu er der arbejdsløshed" eller "nu er det trange tider, og jeg får kun så og så meget i løn" og så videre.

- Walter havde en bror, Heinrich, som var meget misundelig over, at det ikke var ham, der kom til Danmark. Broren lærte sig dansk og begyndte at skrive breve til min mormor på dansk, så det var også i høj grad ham, der sørgede for at holde fast i relationen.

- I 1930 fik min mormor et brev fra Heinrich, at familien havde fået en lille nyfødt pige, og hun skulle opkaldes efter hende. Så nede i Amstetten i Østrig er der en Else, som er opkaldt efter Else fra Faaborg. Og østrigske Else fylder 90 år næste år.

Finn Djurslevs mormor og morfar flyttede fra Faaborg til København for at finde arbejde i 1933. Selv har Finn Djurslev aldrig boet i Faaborg. Han er født i 1956 på Frederiksberg, hvor han har boet det meste af sit liv.

- Men jeg kan huske, at jeg som barn kom til Faaborg, når vi skulle på familiebesøg og den slags. Jeg kan huske, hvordan man fra Kildetoften kunne se vandet ude bagved.

På opdagelse i Faaborg

Da han var i Faaborg forleden, var han også et smut forbi Priorensgade, hvor hans mormor og morfar også boede i en periode på første sal i nummer 31. Han besøgte også Byhistorisk Arkiv, hvor han med hjælp fra arkivleder Tissel Lund-Jacobsen fik nye oplysninger om den historie, der kom til at betyde så meget for hans familie.

Finn Djurslev har selv mødt Walter mange gange gennem årene og første gang i 1963.

- For eksempel var jeg i Wien og besøge ham med min daværende kæreste, da jeg var 18 år.

Sammen med sin kone har han lige været på sommerferie i Østrig og holdt ferie sammen med nogle af Walters efterkommere og familie.

- Det er ikke bare bekendtskaber men dybe venskaber. Vi holder ferie sammen, og hvert år står jeg på ski sammen med nogle af østrigerne. Så støder de til i weekenden, og så tager vi ud og står på ski forskellige steder. Jeg er vokset op med dem, siden jeg var seks-syv år og har tilbragt alle ferier i Østrig, indtil jeg blev teenager. De har været en del af mit verdensbillede gennem alle de år, jeg har levet, og så er det jo fantastisk, at familierelationerne går helt tilbage til 1920 og over fem generationer, fortæller Finn Djurslev.

I sidste uge blev 100-året for de første wienerbørn fejret både i Wien og i København. Medlemmer af den østrigske familie kom og besøgte Finn Djurslev og hans familie og deltog i festlighederne for 100-årsdagen for ankomsten af de første wienerbørn til Danmark, blandt andet på Københavns Rådhus i fredags.

Ugens mest læste

Deltag her
Stor skal den være: To mænd bag giga-juledekoration i Faaborg
Deltag her
Ugens indspark fra læge Lars Kensmark: Lad os komme i gang med det sundhedshus - og få de frivillige med
Deltag her
Ishockeytalent udtaget til U16-landsholdet
Deltag her
24 buketter til hospice: Thomas Christensen bruger sparepengene på juleglæde
Deltag her
13-årig faaborgenser er danmarksmester i judo
Deltag her
Smørrebrød med Stiller-twist på Hotel Faaborg
Deltag her
Nyansat på biblioteket har fire ben
Deltag her
Jul hos Anne Møllegaard Mortensen: - Vi kan nemt nå rundt om juletræet
Deltag her
Jul hjemme hos Anne Jørgensen: På Lyø får grise, katte og høns også gaver

Seneste nyt

Skifter isen ud: Nu er Tanja på risalamande-holdet
Julesangsgudstjenester i kirker
Julekoncert i rundkirken
Hvor tit har du oplevet hvid jul?
Kom til foredrag med eventyrerne fra Dyreborg
Oplev den "Blå time" på Faaborg Museum i december
50 år: Bo Petersen er født med et særligt gen
Ugens indspark fra læge Lars Kensmark: Lad os komme i gang med det sundhedshus - og få de frivillige med
Her er planen: Faaborg skal forvandles for trecifret millionbeløb
Jul hos René Jørgensen: Julen begynder i sommerhus ved Vestkysten

Seneste nyt

Kom og hils på Sct. Georgs Gildet
Politiker i praktik i Huset for en dag
Nyansat på biblioteket har fire ben
Den store juleweekend med hytter, fakler og julemænd
Smørrebrød med Stiller-twist på Hotel Faaborg
Dansk thriller og kuleskør kultfilm
Susanne Hinge springer ud som selvstændig med kreativ systue
Stor skal den være: To mænd bag giga-juledekoration i Faaborg
Skitsehandlen får 80.000 kroner til udstilling af nye kunstneres skitser
"Lyt til Kunsten" spreder sig til hele Fyn
24 buketter til hospice: Thomas Christensen bruger sparepengene på juleglæde
Deltag her
Læs mere her
Tag med toget til julehygge i Korinth
Deltag her
Læs mere her
Esbjerg Ribe Varde Tønder
Jul hjemme hos Anne Jørgensen: På Lyø får grise, katte og høns også gaver
Deltag her
Læs mere her

Jysk Fynske Medier

Alle ugeaviser under ugeavisen.dk er en del af Jysk Fynske Medier. Læs mere om koncernen her:

  • ❯ Læs mere om koncernen
Ugeavisen.dk forside